Beef Brisket Recept op gas BBQ
Ingrediënten
- 1,5 kg beef brisket
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel zwarte peper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel cayennepeper – 500 ml barbecuesaus
- 4 eetlepels appelciderazijn
- 2 eetlepels worcestersaus
- Rookhout (bijvoorbeeld snippers van eikenhout of hickory) om de ‘smoker’ te maken
Bereidingswijze
- Meng in een kom het paprikapoeder, bruine suiker, zout, zwarte peper, knoflookpoeder, uienpoeder, komijnpoeder en cayennepeper om de dry rub te maken.
- Wrijf de dry rub gelijkmatig over het gehele oppervlak van de beef brisket.
- Dek de brisket af met plasticfolie en laat het minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht, in de koelkast marineren.
- Bereid de gas BBQ voor verwarm deze tot een temperatuur van ongeveer 225-250°C.
- Voeg het rookhout toe aan de BBQ voor een heerlijke rooksmaak.
- Leg de gemarineerde beef brisket op het rooster van de gas BBQ en sluit de deksel.
- Laat de brisket langzaam roken en garen gedurende 8-10 uur, of totdat de kerntemperatuur van de brisket ongeveer 90-95°C bereikt.
- Meng in een kom de barbecuesaus, appelciderazijn en worcestersaus om de glazuur te maken.
- Bestrijk de brisket regelmatig met de glazuur gedurende de laatste 2 uur van het rookproces.
- Haal de brisket van de rookoven en wikkel het strak in aluminiumfolie.
- Laat de brisket in de folie rusten voor minimaal 30 minuten, zodat de sappen zich kunnen herverdelen.
- Snijd de beef brisket in dunne plakken tegen de draad in en serveer met extra barbecuesaus naar smaak.
Tips en variaties
- Voor een extra intense smaak kun je de beef brisket de avond ervoor eerst insmeten met mosterd en daarna marineren met de dry rub.
- Experimenteer met verschillende soorten rookhout om verschillende smaken aan de brisket toe te voegen.
- Serveer de beef brisket met coleslaw, aardappelsalade en cornbread voor een complete barbecue-ervaring.
- Voeg een beetje honing toe aan de glazuur voor een zoetere smaak.
- Bestrijk de Brisket iedere 2 uur, met appelsap, of Whiskey, zodat het vlees niet uitdroogd.
- Gebruik het vuur aan de ene kant van de BBQ, en leg de Brisket aan de andere kant van de BBQ. (indirect vuur).
- Leg het vet van de Brisket aan de onderkant.
- Wikkel de brisket voor de laatste 2 uur op de BBQ, in aluminium folie, zodat de brisket, lekker sappig blijft en niet uitdroogd.
- Na 10 tot 12 uur op de BBQ, even op een bord of plank, een half uurtje laten rusten in aluminium folie.
- Snijd the brisket in dunne plakken, zodra deze aan beide kanten over het mes vallen, zijn ze perfect gegaard
Bekijk deze video, voor meet info