Voedsel, wat weten we er nu eigenlijk van?

0
(0)

Voedsel is een stof die een organisme van energie, voedingsstoffen en/of andere stoffen voorziet. Het is meestal van plantaardige of dierlijke oorsprong en bevat essentiƫle voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

Er zijn drie belangrijke soorten voedsel:

 

  1. Koolhydraten (zoals suiker) – leveren energie in de vorm van glucose
  2. Vetten – leveren energie, maar helpen je lichaam ook vitamine A, D en E op te nemen; ze beschermen de cellen ook tegen schade door giftige stoffen die vrije radicalen worden genoemd.
  3. Eiwitten – bouwen spieren en weefsels

De voordelen van gezond eten

 

1. Voordelen voor de lichamelijke gezondheid
Gezond eten kan bijdragen om een gezond gewicht te behouden en chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker te voorkomen. Een gezonde voedingsstijl levert ook energie voor lichamelijke activiteit, zodat je in het dagelijks leven actiever kunt zijn.

 

2. Voordelen voor de geestelijke gezondheid
Het is aangetoond dat gezond eten de stemming verbetert, stress en angst vermindert en het vertrouwen en gevoel van eigenwaarde vergroot – allemaal factoren die bijdragen aan het geestelijk welzijn. Het eten van voedsel met goede vetten (zoals olijfolie) blijkt een positief effect te hebben op de hersenfunctie en het geheugen, – in ItaliĆ« drinken ze 1 thee lepel olijf olie per dag in de ochtend – terwijl het eten van vezelrijk voedsel, zoals volle granen, helpt onze hersenen scherp te houden door gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, die kunnen leiden tot een slechte concentratie als ze na verloop van tijd onbehandeld blijven.

 

Gezond eten

  1. Gezonde eetgewoonten
  2. Voedingsstoffenrijk voedsel
  3. Gezonde maaltijdplanning

Veel voorkomende voedselgerelateerde ziekten

 

Je kunt ook voedselgerelateerde ziekten krijgen, zoals obesitas en diabetes. Hartziekten zijn een andere veel voorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door het eten van te veel van de verkeerde soorten voedsel. VoedselallergieĆ«n zijn ook iets om voor uit te kijken – als je ergens allergisch voor bent, kan het ernstige schade veroorzaken als je het toch eet. En ondervoeding is een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg voedingsstoffen haalt uit het voedsel dat je eet (wat misschien geen probleem is als je gezond eet).

 

Wat verstaan we onder Voedselveiligheid?

  1. Voedselopslag
  2. Voedselbereiding
  3. Voedselbehandeling
  4. Voedselallergieƫn

Biologisch versus niet-biologisch voedsel

 

Biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder het gebruik van synthetische pesticiden, meststoffen en andere chemicaliƫn. Biologisch vlees, eieren en zuivelproducten zijn afkomstig van dieren die zonder antibiotica of toegevoegde hormonen zijn grootgebracht. Biologisch voedsel is vaak duurder dan niet-biologisch voedsel, maar er zijn veel redenen waarom je zou moeten overwegen het te kopen in plaats van conventionele producten.
Aangetoond is dat biologisch voedsel meer antioxidanten bevat en minder residuen van bestrijdingsmiddelen bevat dan conventionele producten; dit kan te wijten zijn aan het feit dat het wordt verbouwd in grond met minder chemicaliĆ«n (en dus minder blootstelling) of omdat het Ć¼berhaupt niet met bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd!

De invloed van voedsel op het milieu

 

De invloed van voedsel op het milieu is een complexe kwestie. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe het wordt geproduceerd en verpakt.

 

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste factoren:

 

Landbouwpraktijken: De manier waarop gewassen worden verbouwd kan een aanzienlijke invloed hebben op onder meer koolstofuitstoot en watergebruik. Biologische landbouw gebruikt bijvoorbeeld minder kunstmest dan conventionele methoden (die mogelijk zijn gemaakt met synthetische meststoffen), dus het resulteert in lagere niveaus van stikstofoxide – een broeikasgas – in de bodem en het grondwater. Biologische boerderijen gebruiken doorgaans ook minder fossiele brandstoffen voor machines of transport, omdat ze niet zo ver hoeven te worden vervoerd als conventionele producten voordat ze in de schappen van de plaatselijke supermarkt belanden!

De toekomst van voedsel

 

Zoals je ziet, is voedsel een complex onderwerp met veel verschillende aspecten om rekening mee te houden. Er zijn vele manieren waarop technologie de toekomst van voedsel kan beĆÆnvloeden, waaronder alternatieve proteĆÆnen en duurzaamheid.

 

Alternatieve Eiwitten: Zoals we eerder hebben besproken, is er de laatste jaren een toename van veganisme en vegetarisme vanwege gezondheidsredenen en bezorgdheid over het milieu (zoals klimaatverandering). Dit heeft geleid tot een toename van plantaardige alternatieven voor vleesproducten, zoals tofu of seitan – maar deze opties hebben jammer genoeg niet altijd dezelfde textuur of smaak als hun dierlijke tegenhangers.

 

Onderzoekers werken aan de ontwikkeling van nieuwe soorten namaakvlees die echt vlees beter nabootsen; een voorbeeld is, in het laboratorium gekweekte kippenborst gemaakt van cellen van levende dieren (wat behoorlijk smerig klinkt). Andere wetenschappers proberen andere methoden uit, zoals het gebruik van gistculturen in plaats van sojabonen voor de productie van getextureerd plantaardig eiwit (TVP). Het zal interessant zijn om te zien hoe deze ontwikkelingen onze voeding zullen beĆÆnvloeden!

Voedsel en cultuur

Voedsel en Cultuur

 

Eten en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Regionale keukens, culturele invloeden en culinair toerisme spelen allemaal een rol in de manier waarop wij eten.

 

Regionale keukens: Het voedsel van een regio of land wordt beĆÆnvloed door het klimaat, de geografie en de geschiedenis. Zuid-Amerikaanse keukens zijn bijvoorbeeld meestal pittig omdat ze dichter bij de evenaar liggen; Europese landen hebben meer zuivelproducten dan andere regio’s omdat ze ooit deel uitmaakten van het Romeinse Rijk; in de Chinese keuken wordt veel sojasaus gebruikt omdat zij die hebben uitgevonden!

 

 

Culturele invloeden: Verschillende culturen hebben verschillende tradities als het gaat om eten, en soms kunnen deze verschillen leiden tot conflicten tussen groepen (zoals wanneer sommige mensen het onbeleefd vinden om je bord niet leeg te eten). Maar er zijn ook manieren waarop eten ons als mensen samenbrengt, zoals samen brood breken tijdens de maaltijd of recepten delen met vrienden over de grens!

 

Voedsel en politiek

 

Voedsel en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voedselzekerheid, toegang tot voedsel en voedsel rechtvaardigheid zijn allemaal kwesties die door de overheid en andere organisaties kunnen worden aangepakt via beleidsveranderingen of liefdadigheidsdonaties.

 

Voedselzekerheid verwijst naar de beschikbaarheid van voedsel in een bepaalde regio; het omvat ook factoren als of mensen genoeg geld hebben om te kopen wat ze nodig hebben en of ze toegang hebben tot veilig drinkwater. Toegang tot voedsel verwijst specifiek naar gemeenschappen met lage inkomens die misschien niet genoeg geld of vervoer hebben op elk moment van de dag/nacht, zodat ze hun boodschappen op Ć©Ć©n plaats kunnen halen in plaats van op meerdere plaatsen zoals de meeste mensen tegenwoordig doen, omdat we niet willen dat onze producten te lang blijven liggen voordat ze worden opgegeten door schimmelsporen (of erger).

 

Voedsel rechtvaardigheid is ervoor zorgen dat iedereen gelijke rechten heeft als het gaat om het beslissen over welke soorten voedsel er in de samenleving moeten bestaan. Of die beslissingen nu komen van individuen zelf of van een soort hogere autoriteit zoals een gekozen ambtenaar die hen vertegenwoordigt vanuit Den Haag.

 

Wil je meer artikelen lezen, kijk dan op BijnaAlles.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!