Het is lente, we gaan weer heerlijk tuinieren

0
(0)

Als u voor het eerst gaat tuinieren, kan het nuttig zijn om te beginnen met een paar basisprincipes, net zoals bij bijna alles. Ten eerste moet u uw klimaat en ruimte onderzoeken. Uw klimaat zal bepalen welke planten het meest geschikt zijn voor uw regio; terwijl de beoordeling van uw ruimte zal helpen bepalen hoeveel zonlicht elk gebied krijgt en of er geen obstakels zijn die het licht kunnen blokkeren om bepaalde delen van de tuin te bereiken (zoals bomen).

 

Vervolgens komt het begrip van de grondsoort: zand, klei of leem? Verschillende soorten grond hebben verschillende waterafvoer snelheden – grond die goed afvoerd, is beter voor het kweken van planten dan vochtige grond die wortelrot kan veroorzaken. Kies ten slotte de juiste planten! Sommige planten hebben meer water nodig dan andere; sommige hebben volle zon nodig terwijl andere gedijen in gedeeltelijke schaduw.

Uw tuin plannen

Planning is de eerste stap bij de aanleg van uw tuin. U moet beslissen over de indeling en wat u wilt planten, en een budget vaststellen. Hier volgen enkele tips voor de planning:

 

  • Bepaal de vorm en grootte van uw tuin. Wilt u een L-vormige tuin? Een vierkant? Of misschien iets uitgebreider zoals een achthoek of een cirkel? De grootte van uw ruimte bepaalt hoe groot of klein hij kan worden, dus zorg ervoor dat hij past binnen de grenzen van waar hij komt te liggen.
  • Zoek gereedschap uit dat aan uw behoeften en budget voldoet voordat u aan dit project begint! Indien mogelijk, huur gereedschap in plaats van het zelf te kopen; als er dan tijdens het gebruik iets kapot gaat (en geloof me, dat zal waarschijnlijk gebeuren), dan zal er niet veel geld verloren gaan omdat we alleen maar gehuurd hebben in plaats van het zelf direct ergens anders te kopen, zoals bij Home Depot of Lowe’s enzovoort…

Planten en onderhoud

Zodra je de grond hebt voorbereid, is het tijd om te planten. Zorg ervoor dat de zaden gelijkmatig verdeeld zijn en in rijen van ongeveer 5 cm van elkaar staan. Geef na het planten goed water, maar niet te veel – je wilt niet dat ze verdrinken! Nu komt het leuke gedeelte: bemesten! Voeg meststof toe volgens de aanwijzingen op de verpakking en bedek de planten met compost of stro (dit helpt onkruid voorkomen).

 

Ten slotte is onkruid wieden een belangrijke stap in het onderhoud van elke tuin, omdat onkruid zal concurreren met uw groenten voor voedingsstoffen en zonlicht als het niet wordt gecontroleerd. Als u merkt dat u regelmatig met deze taak worstelt, overweeg dan te investeren in gereedschap dat speciaal is ontworpen voor het verwijderen van ongewenste planten uit uw tuin; er zijn veel opties online verkrijgbaar bij winkels als Home Depot of Lowe’s, die alles verkopen van handscharen waarmee gebruikers die door letsel of leeftijdsgebonden beperkingen geen kracht op het bovenlichaam hebben, zoals pijnstillers voor artritis zoals Cymbalta® (duloxetine) – waarvan is aangetoond in klinische onderzoeken uitgevoerd door Eli Lilly & Co, makers van Cymbalta®, significante verbeteringen liet zien ten opzichte van placebo bij de behandeling van gematigde depressiesymptomen in verband met chronische pijnaandoeningen zoals het fibromyalgiesyndroom – waaraan jaarlijks 10% tot 15% van de Amerikanen leidt.

Biologisch tuinieren

Biologisch tuinieren is een geweldige manier om te beginnen met uw eigen achtertuin oase. Het is ook een uitstekende manier om geld te besparen en ervoor te zorgen dat het voedsel dat u eet gezond en veilig is. De voordelen van biologisch tuinieren zijn talrijk, maar hier zijn enkele van de belangrijkste:

 

U kunt uw eigen groenten kweken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over pesticiden of andere chemicaliën die de gezondheid van uw gezin kunnen schaden.
Uw planten zullen sneller groeien omdat ze niet op natuurlijke wijze vechten tegen ongedierte of ziekte, zoals ze zouden doen als ze in traditionele tuinen (of zelfs hydroponische systemen) met chemicaliën werden gekweekt.

Plantenbak tuinieren

Plantenbak tuinieren is een uitstekende manier om planten te kweken in een kleine ruimte. Het is ook perfect voor beginners, omdat het gemakkelijker is om de omgeving van je plantenbakken te controleren dan in de grond, waar je geen controle hebt over zaken als drainage en bodemgesteldheid.

 

Plantenbak tuinieren kan zowel binnen als buiten. Als u op zoek bent naar iets dat weinig onderhoud vergt, probeer dan te beginnen met een binnentuin op uw terras of balkon. U kunt kiezen uit veel verschillende soorten bakken – van plastic emmers tot decoratieve potten – en ze vullen met grond die is aangepast met voedingsstoffen en meststoffen (zie hieronder). Het belangrijkste is om planten te kiezen die passen bij uw behoeften: of ze veel zon of schaduw nodig hebben; hoeveel water ze nodig hebben; wat voor soort grond ze prefereren (leem vs zand vs klei).

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is een geweldige manier om de ruimte te maximaliseren en uw buitenruimte optimaal te benutten. Verticale tuinen kunnen op verschillende manieren worden aangelegd, maar een van de eenvoudigste is het maken van een muurplanter. Hiervoor heb je nodig:

 

  • Een grote bak (zoals een oude vuilnisbak)
  • Potgrond of gecomposteerde mest
  • Planten die goed groeien in containers

Tuinontwerp

Het kiezen van een centraal punt voor uw tuin is een van de belangrijkste beslissingen die u zult nemen. Een centraal punt kan van alles zijn, van een standbeeld of fontein tot een prieel of pergola. Het is ook belangrijk te bedenken hoe groot het wordt en hoeveel ruimte het inneemt in uw tuin.

 

Kleur is een ander belangrijk element bij het creëren van een buiten oase. Denk bij het kiezen van kleuren voor uw tuinontwerp aan de sfeer die u in elk seizoen en overdag en ’s nachts wilt creëren (bijvoorbeeld: felle kleuren tijdens zomeravonden).

 

Texturen zijn een andere manier om onze landschappen interessanter te maken door verschillende materialen te gebruiken, zoals stenen, mulch of schorssnippers, allemaal geweldige opties om textuur toe te voegen zonder dat ze veel onderhoud vergen als ze eenmaal zijn geïnstalleerd!

Tuinverlichting

Tuinverlichting kan worden gebruikt om een buiten oase te creëren die zowel functioneel als mooi is. Er zijn veel verschillende soorten tuinverlichting, elk met zijn eigen unieke voordelen.
Solar lampen zijn een goede keuze voor iedereen die wat extra verlichting wil toevoegen zonder zich zorgen te hoeven maken over bedrading of elektriciteitsrekeningen. Ze zijn gemakkelijk te installeren, vergen geen onderhoud en vereisen geen bedrading of installatiewerk, behalve dat u ze gewoon in uw tuin moet plaatsen. Als u een bestaand zonnepanelensysteem op uw huis hebt, werken deze nog beter, omdat ze overdag opladen en ’s nachts automatisch aangaan als het donker genoeg wordt (meestal rond de schemering).

 

Lampen met bedrading zijn niet zo handig als zonne-energie, maar ze bieden wel meer flexibiliteit wanneer het tijd is voor onderhoud of vervanging, omdat ze niet afhankelijk zijn van zonlicht zoals hun tegenhangers op batterijen; dit betekent echter wel dat het installeren van armaturen met bedrading door uw tuin moet lopen, wat misschien niet haalbaar is, afhankelijk van hoeveel ruimte er is tussen waar u woont/werkt en waar uw tuin zich binnen die grenzen bevindt!

 

Accentverlichting voegt een extra dimensie toe door belangrijke kenmerken zoals planten of beelden in een anderszins donkere ruimte te benadrukken – denk eens aan hoeveel mooier die kleurrijke bloemen eruit zien wanneer ze worden omgeven door duisternis in plaats van door felle zon? Stel u nu voor dat diezelfde bloemen helder oplichten tegen een zwarte achtergrond…

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!