Extra virgin olijfolie: Een gezonde keuze voor hart en gezondheid

0
(0)

Gezondheidsvoordelen van extra virgin olijfolie

 

Extra virgin olijfolie, of-te-wel, ‘extra vierge olijfolie’, staat bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen. Het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten in deze olie speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezond hart. Deze vetten helpen het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, terwijl ze tegelijkertijd het niveau van het gunstige HDL-cholesterol verhogen. Dit draagt bij aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes. Het voedingscentrum heeft er ook een mooi artikel over geschreven die je hier kunt lezen.

 

Daarnaast bevat extra virgin olijfolie een krachtige mix van antioxidanten, waaronder vitamine E, polyfenolen en fytochemicaliën. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen, die beide een rol spelen bij de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals kanker, diabetes en neurodegeneratieve aandoeningen.

 

Ook heeft extra virgin olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, hartziekten en artritis. Door regelmatig extra vierge olijfolie te consumeren, kan men mogelijk de ontstekingsreactie in het lichaam verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.

 

Culinaire voordelen van extra virgin olijfolie

 

Naast de gezondheidsvoordelen heeft extra virgin olijfolie ook een aantal culinaire voordelen. De olie wordt al eeuwenlang gebruikt in de mediterrane keuken vanwege zijn rijke smaak en aroma. Het voegt een heerlijke en karakteristieke smaak toe aan gerechten, waardoor ze nog smakelijker worden. Olijfolie mag enkel “Extra Virgin Olijfolie” gemoemd worden, als het van de “eerste pers” afkomstig is, met de juiste tempratuur en binnen 24 uur het plukken van de olijven.

 

Extra virgin olijfolie is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Het is perfect als dressing voor salades, waarbij het de groenten een heerlijke smaak geeft en de voedingsstoffen beter opneembaar maakt. Het kan ook worden gebruikt als smaakmaker voor pastagerechten, waarbij het de saus een romige textuur en een subtiele olijfsmaak geeft. Of na het bakken van een heerlijk stuk vlees, doe er dan wat extra virgin olijfolie overheen.

 

Daarnaast kan extra virgin olijfolie worden gebruikt als basis voor sauzen, zoals pesto, aioli en vinaigrettes. Het voegt niet alleen smaak toe, maar helpt ook om de ingrediënten goed te emulgeren en een mooie consistentie te creëren.

 

Kiezen voor de hoogste kwaliteit

 

Bij het kopen van extra virgin olijfolie is het belangrijk om te kiezen voor de hoogste kwaliteit. Helaas zijn niet alle olijfolieën op de markt even puur en van goede kwaliteit. Om ervoor te zorgen dat je de beste olijfolie krijgt, let op de volgende punten:

 

  1. Kies voor extra virgin olijfolie: Extra virgin olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie, verkregen door koude persing van olijven zonder enige chemische behandeling of toevoegingen. Het heeft de meeste voedingsstoffen en smaak.
  2. Controleer de verpakking: Kies voor een donkere glazen fles, omdat dit de olie beschermt tegen licht en oxidatie. Vermijd transparante flessen, omdat licht de olie kan aantasten en de kwaliteit kan verminderen.
  3. Controleer de herkomst: Kies voor olijfolie afkomstig uit betrouwbare bronnen, zoals bekende olijfolieproducerende landen zoals Spanje, Italië en Griekenland. Kijk ook naar certificeringen zoals het Europese keurmerk voor extra virgin olijfolie.
  4. Proefnotities: Sommige producenten vermelden proefnotities op het etiket, zoals fruitig, kruidig of grassig. Dit kan je helpen om de smaak en het aroma te kiezen dat het beste bij je past.

Bewaren en gebruiken van extra virgin olijfolie

 

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen en de smaak van extra virgin olijfolie, is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren en te gebruiken.

 

Bewaar de olie op een koele, donkere plaats om oxidatie te voorkomen. Hitte, licht en lucht kunnen de kwaliteit van de olie aantasten. Bewaar de olie bij voorkeur in een koele voorraadkast maar niet in de koelkast, omdat de olie dan kan stollen.

 

Gebruik extra virgin olijfolie bij voorkeur niet voor frituren. Vlees bakken is geen probleem, aangezien extra virgin olijfolie tot 210 graden verhitkan worden. Wel heeft het een hoog rookpunt, en kunnen de voedingsstoffen en de smaak van de olie worden aangetast bij een te hoge temperatuur. De Nevello olijfolie is 100%  olie, deze mag niet gebruikt worden om te bakken, aangezien hier resten olijf in zitten.Gebruik het liever als dressing voor salades, als smaakmaker voor gerechten na het koken, om te dippen met vers brood, of om het op Bruschetta te sprenkelen.

 

Bijna vergeten: als je vlees spettert in de pan met extra virgin olijfolie, dan is het hoog tijd om een andere slager te zoeken 🙂

 

Het is ook belangrijk om extra virgin olijfolie niet te lang te bewaren. Hoewel het een lange houdbaarheid heeft, is het het beste om de olie binnen één jaar na opening te consumeren om de beste smaak en kwaliteit te behouden.

 

Kortom, extra virgin olijfolie is niet alleen een gezonde keuze voor het hart en de algehele gezondheid, maar het voegt ook een heerlijke smaak toe aan gerechten. Kies altijd voor de hoogste kwaliteit, bewaar de olie op de juiste manier en gebruik het op passende manieren in de keuken om optimaal te profiteren van de voedingsstoffen en de culinaire voordelen.

 

Tip: meng zeezout met tijm en rozemarijn. Smeer het stokbrood of gebakken pannini in met verse knoflook, besprenkel het brood daarna met extra virgin olijfolie over, en strooi daar wat kruidenzout over. Smaakelijk 👍🏽

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!