Nationale Taptoe, Ahoy 2023

0
(0)

 

De Nationale taptoe 2023 wordt dit jaar weer gehouden in Ahoy, Rotterdam, en wel van vrijdag 29 september t/m zondag 1 oktober. Op zaterdag 30 september zijn er zelfs 2 voorstellingen. Wij vertellen je er graan bijna alles over in dit artikel.

 

Wat is een Militaire Taptoe

 

De Nationale Taptoe wordt gehouden om de Nederlandse militaire orkesten aan een breder publiek tentoon te stellen, dat wil zeggen, dat deze “bedrijfs”orkesten meestal binnen de poorten van de kazernes muziek maken, tijdens beedigingen, Vaandel overdrachten, medailles uitrijkingen enz. Bij bepaalde gelegenheden, treden ze op, buiten de kazernes, zoals bij Erewachten voor het koninklijk huis, Veteranendag, de nacht van de militaire muziek en onder andere de Nationale Taptoe.

In de 17e eeuw, werd er een signaal gespeeld op een bazuin hoorn, zodat alle soldaaten wisten dat de “Tap Toe” ging, De bar ging sluiten, en de soldaten moesten naar bed.

 

Datzelfde signaal, klink nu nog steeds op het einde van de Taptoe, op militaite begravenissen, tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

 

Het signaal Taptoe, wordt vaak verward met de Last Post, echter is dit een ander signaal dat ook uit de 17e eeuw afkomstig is, en werdt gebriuikt toen Britse soldaten in Nederland gelegerd waren. Tegenwoordig worden de gisnalen, op een trompet gespeeld, maar ze bestaan uit natuurtonen, dat wil zeggen, dat er geen ventielen ingedrukt hoeven te worden.

 

De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, dragen nog steeds een bazuin hoorn op hun rug. De Tamboers en Pijpers worden nog steeds getraind om dit instrument professioneel te kunnen bespelen.

Taptoe Programma 2023 

“Royal Salute”

 

De drie militaire beroeps orkesten, De Marinierskapel der Koninklijke Marine samend met de Tamboers & Pijpers van het korps Mariniers, De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het Het Orkest Koninklijke Luchtmacht spelen, zoals altijd, een grote rol tijdens de taptoe. Daarnaast zullen ook de volgende Nederlandse militaire orkesten deelnemen aan de taptoe. Het Fanfare Korps Nationale Reserve en de Fanfare ‘Bereden Wapens’, Daarnaast ik ook het Nederlands Politieorkest wederom van de partij.

 

Buitenlandse deelnemers zijn De Jordanian Armed Forces band, Het Tamboerkorps van de Deense Koninklijke Garde en tot slot de Fabia Dance Center.

 

Koning Willem Alexander dit jaar 10 jaar Koning en de beste manier om een Royal Salute te bregen is, door deze fantastische orkesten bij elkaar te brengen.

 

De Genie van de Koninklijke Landsmacht bestaat 275 jaar, en dat wordt gevierd door middel van een uniek optreden tijdens deze taptoe.

 

Ook wordt er wederom stilgestaan met een eerbetoon aan onze veteranen, aan hun hebben wij tenslotte onze vrijheid te danken.

 

En het zou de Nationale Taptoe niet zijn, zonder een verassing in te plannen. Maar daar kunnen we helaas niets over verklappen.

 

Een Compilatie van 2022 kun je hier zien.

 

 

Tamboer maître clinic tijdens de Nationale Taptoe

 

Ben jij Tamboer maître? En wil je graag van echte professionals extra bijscholing ontvangen? Meld je dan nu aan voor de Tamboer maître clinic op zaterdag 30 september via deze link.

 

De voorstellingen beginnen op vrijdag- en zaterdagavond om 20:00 uur en de zaterdag- en zondag matinee voorstelling om 14:00 uur. 

 

Ook de jeugd heeft de toekomst en daar wordt ook aandacht aan besteed. Ongeveer een uur voor aanvang treden er verschillende jeugd korpsen op tijdens de “Nationale Taptoe Jeugdmanifestatie” 

 

Ahoy Arena Nationale Taptoe

 

Een avond vullend programma, die je zeker niet mag missen.

Tickets voor de Nationale Taptoe kun je online bestellen via deze link.

 

Laten het ons weten wat je ervan vond 😉

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!