Carnaval in Tilburg: Feesten in Kruikenstad
Carnaval, het kleurrijke en uitbundige volksfeest, is in Nederland vooral bekend in het zuiden van het land. Eén van de steden die jaarlijks groots uitpakt tijdens dit festijn is Tilburg, dat tijdelijk wordt omgedoopt tot Kruikenstad. In dit artikel van Bijna Alles, duiken we in de bijzondere tradities, evenementen en de unieke sfeer van Carnaval in Tilburg.
Kruikenstad ontwaakt: De aftrap van Carnaval
Carnaval in Tilburg begint officieel op de elfde van de elfde, maar het feest barst pas echt los in de dagen voorafgaand aan Vastenavond. Op zaterdag 10 Februari gaat Kruikenstad officieel van start met de sleuteloverdracht. De burgemeester draagt symbolisch de sleutel van de stad over aan de Prins Carnaval, Prins Jan d’n Derde en zijn Adjudant Rob, die vervolgens de stad ‘regeren’ tijdens de Carnavalsdagen. Maar op Vrijdagavond 9 februari barst het feest in Kruikenstad als los vanaf 20:00 uur. Trek je blauwe kieltje aan met groen/oranje sjaal, en laat je gaan. Heb je nog geen groen/oranje kleding, bekijk dan deze webshop.
Optochten en creatieve uitspattingen
Een van de hoogtepunten van Carnaval in Tilburg zijn de kleurrijke optochten. Op zondag 11 Februari worden de creatieve praalwagens, uitgedoste groepen en individuele feestvierders weer losgelaten en trekken door de straten van Kruikenstad. De optocht staan bekend om hun humor, originaliteit en soms zelfs maatschappijkritische boodschappen. Deze optocht trekt somes wel meer dan 100.000 bezoekers uit Tilburg en ver daarbuiten
Carnavalsmuziek en gezelligheid
Geen Carnaval zonder gezelligheid en muziek., en zonder drank, geen klank. In Tilburg vind je talloze kroegen en feesttenten waar lokale en bekende artiesten zorgen voor de juiste Carnavalsklanken. Van traditionele meezingers tot moderne hits, de sfeer zit er altijd goed in. De verschillende carnavals orkesten spelen op straat op in een kroeg om de sfeer erin te houden.
De polonaise is dan ook een veelvoorkomend fenomeen tijdens deze dagen.
Tijdens de carnaval heb je kans om de volgende orkesten tegen te komen:
- Carnavalsorkest Virus
- Bekèk ’t Is
- Carnavalsorkest Fiësta Servessa
- De Elstars
- Louth
- UFO De Roodneuzen
- Proost!
- So What
En nog tientallen andere orkesten.
Let ook op de carnavalsbus van carnavalsverreniging de Bloakpappers, zij vieren dit jaar hun 4 x 11 jaar bestaan, en toeren met muziek door de straten van Tilburg.
Carnaval voor jong en oud
Carnaval in Tilburg is een feest voor alle leeftijden. Naast de uitbundige feesten in de kroegen en op straat, zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Zo is er de kinderoptocht in Tilburg op disndag 13 februari, een poppenkast en diverse spelletjes die de jongste feestvierders vermaken.
Tradities en Kruikenzeikers
Carnaval kent ook zijn eigen lokale tradities in Tilburg. Zo wordt er tijdens deze dagen veelvuldig gesproken over ‘Kruikenzeikers’, een bijnaam voor de inwoners van de stad. Deze term wordt met trots gedragen en is zelfs terug te zien in de aankleding en versiering tijdens Carnaval. Wil je meer weten over de kruikenzeiker, vraag het gerust aan een echte Tilburgse carnavalsvierder.
Afsluiting met een knaller
Carnaval eindigt op dinsdag, ook wel bekend als Vastenavond. De stad komt nog een laatste keer samen om feest te vieren en te genieten van de laatste momenten van dit kleurrijke festijn. Traditioneel wordt op deze dag een meezing avond georganiseerd “Et Sebiet” Een magische verbroedering als afsluiting van het geweldige carnavalsfeest.
In Tilburg is Carnaval meer dan alleen maar verkleden en feesten. Het is een traditie die diep geworteld is in de lokale cultuur en die jaarlijks duizenden mensen samenbrengt voor een onvergetelijk feest. Kruikenstad bruist tijdens Carnaval, en de inwoners laten zien dat ze weten hoe ze een feestje moeten vieren.